Benyák Zoltán és Bíró Szabolcs pokoli (jó) túrája

Egy könyvturné naplója

7. rész: Fegyvertársak Egerben, avagy a túra vége

2018. január 03. - Bíró Szabolcs – székirodalom

Szöveg: Benyák Zoltán, Bíró Szabolcs
Videó: Bíró Szabolcs

A jubileumi "B10" könyvturné júliusban Egerbe érkezett, ahol a Gárdonyi-kör apropóján további négy íróval kiegészülve, tehát összesen hatan tartottunk kerekasztal-beszélgetés a várban, a Dobó-bástya teraszán. Előtte persze még tettünk egy kisebb sétát a városban, csülköt ettünk többféle formában, kávéztunk és teáztunk az Egri Pasa Sátrában, és csak ezután "ostromoltuk meg" a híres várat. A törököknek 1552-ben nem jött össze, de mi sikeresen megszálltuk a Dobó Istvánról elnevezett bástya tágas teraszát.

Ez volt a nagy finálé. Az ilyen levezető előadásokat azért szeretjük, mert túl vagyunk a nehezén, nem vallottunk kudarcot, megharcoltunk és sikert arattunk. A gálaest, ha úgy tetszik. A krém a tortán. Ez pedig nem akárhol esett meg, hanem Egerben, egy csodaszép napon, és olyan illusztris társaságban, amilyet nem mindennap sikerül összehozni. Bán Mór, Bónizs Róbert, Fonyódi Tibor és Trux Béla tartott velünk a beszélgetésben. Természetesen jócskán sikerült túllépnünk az egyórás időtervet, mire kiveséztük Gárdonyi munkásságát, hogy miért fontosak a mai regények, mit adnak, mit kellene, hogy adjanak. Szakmai fogásokról, trükkökről, az írásra való rákészülésről, kulisszatitkokról beszélgettünk. Persze a klasszikus kérdés is elhangzott: ki hogyan, miért lett író. Szabolcsot még az előadásunkat megelőzően, a rendezvény kezdetén különös megtiszteltetés érte: Eger Kulturális Nagykövete lett, a város polgármesterének felkérésére, aki maga is ott ült a közönség sorai közt  mert bőven voltak sorok, sokan eljöttek minket meghallgatni.

Méltóképpen zárult közös jubileumi könyvturnénk. A kocsiban hazafelé mindketten úgy véltük, hogy ennél jobb koronát nem adhattunk volna egy ilyen irodalmi megmozdulás fejére.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvturne.blog.hu/api/trackback/id/tr1513547139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása